28/2/09

Η Ζωφόρος του Παρθενώνα

28/2/09

Η ζωφόρος του Παρθενώνα, ένα έργο μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας, παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε ψηφιακή μορφή, on-line και σε cd-rom. Πρόκειται για μια εφαρμογή η οποία αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού - Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης - Α' Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT).

Το έργο υλοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου "Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας" του ΕΚΤ (χρηματοδότηση: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας"). Πρόκειται για εικονική αναπαράσταση του συνόλου των παραστάσεων της ζωφόρου αποτελεί ένα σημαντικό έργο για την ψηφιακή τεκμηρίωση και προβολή πολιτιστικού περιεχομένου μεγάλης αξίας.

Η εφαρμογή συγκεντρώνει και υπομνηματίζει για πρώτη φορά, στα ελληνικά και αγγλικά, όλους τους σωζόμενους λίθους της ζωφόρου των μουσείων Βρετανικού, Ακροπόλεως και Λούβρου, σε φωτογραφίες των αυθεντικών λίθων και όχι των
αντιγράφων. Οι φωτογραφίες έχουν συμπληρωθεί με τα σωζόμενα σχέδια των J. Carrey (1674) και J. Stuart (1751), δίνοντας την πληρέστερη δυνατή εικόνα του συνόλου.

Η εισαγωγή παρέχει πληροφορίες για το ναό και το γλυπτό διάκοσμο, θεωρίες για την ερμηνεία του θέματος της ζωφόρου καθώς και για το σχεδιασμό, την κατασκευή και την ιστορία της.

Η περιήγηση του χρήστη στις τέσσερις πλευρές του μνημείου, με το εικονίδιο ενός παιδιού που κινείται παράλληλα με τη ζωφόρο στο κάτω μέρος της οθόνης, πραγματοποιείται και προς τις δυο κατευθύνσεις, από τα δεξιά προς τα αριστερά και αντίστροφα. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στο χρήστη να παρακολουθήσει "ζωντανα" την πορεία της πομπής των Παναθηναίων, να σταθεί σε λεπτομέρειες και να ενημερωθεί αναλυτικά για κάθε απεικόνιση.

Η περιγραφή των παραστάσεων της ζωφόρου ανά λίθο περιλαμβάνει φωτογραφικό κατάλογο των λίθων, με συνοδευτική εισαγωγή και περιγραφικά κείμενα. Επιλέγοντας ένα λίθο με το δείκτη, εμφανίζεται η αναλυτική περιγραφή του και η φωτογραφία του, με αχνό υπόβαθρο τα σχέδια του Carrey, τα οποία εμφανίζονται ή απομακρύνονται από την οθόνη με τη χρήση ενός πλήκτρου.

Χρησιμοποιώντας τα βέλη, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να μεταβεί στον επόμενο ή στον προηγούμενο λίθο. Σε περίπτωση που ο λίθος ή το περιγραφικό κείμενο είναι μεγάλο, η μετακίνηση γίνεται με τα σχετικά scrollbars. Παράλληλα υπάρχει και η δυνατότητα επεξήγησης προεπιλεγμένων λέξεων.

Σημειώνεται πως η ζωφόρος του Παρθενώνα είναι μια συνεχής ανάγλυφη παράσταση με μορφές, που περιέτρεχε το επάνω μέρος του κυρίως ναού, μέσα από την εξωτερική κιονοστοιχία του, και είχε συνολικό μήκος 160 μέτρα και ύψος περίπου ένα μέτρο. Το θέμα της ζωφόρου είναι η πομπή προς την Ακρόπολη κατά τα μεγάλα Παναθήναια, τη γιορτή προς τιμή της θεάς Αθηνάς. Στην πομπή εικονίζονται περίπου 360 ανθρώπινες και θεϊκές μορφές και περισσότερα από 250 ζώα, κυρίως άλογα. Ομάδες ιππέων και αρμάτων καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωφόρου, ενώ ακολουθεί η πομπή της θυσίας με τα ζώα και τη μεταφορά ιερών τελετουργικών σκευών και προσφορών. Στη μέση της ανατολικής πλευράς, επάνω από την είσοδο του ναού, εικονίζεται η παράδοση του πέπλου στο λατρευτικό ξύλινο άγαλμα της θεάς, που αποτελούσε το αποκορύφωμα του πολυήμερου εορτασμού των Παναθηναίων. Αριστερά και δεξιά εικονίζονται καθιστοί οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου.

Για την εφαρμογή συνεργάστηκαν οι: Aλκηστις Χωρέμη, Κορνηλία Χατζηασλάνη, Σωκράτης Μαυρομμάτης, Ειρήνη Καϊμάρα, Κωστής Αντωνιάδης και Εύη Σαχίνη.

πηγή: Δελτίο Τύπου του ΕΚΤ
 
◄Design by Pocket